Οι Φωτογραφίες μας

Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται παραδοσιακοί χοροί από την Κω όπως είναι η Κώτικη και η Αντιμαχειτική σούστα, ο Αντιμαχειτικός χορός (λέγεται και σ(γ)ιανός), ο Καρδαμιώτικος ίσος χορός και ο Πολίτικος συρτός που η πατρότητα του δεν είναι Κώτικη αλλά χορεύεται στην Κω, όπως και στα άλλα νησιά, σαν τοπικός χορός, με κάποιες παραλλαγές στα μουσικά μοτίβα ανάλογα με την τεχνική του κάθε οργανοπαίκτη και παίζεται σε αργό ρυθμό. Η Κώτικη σούστα έχει μικρά μελωδικά μοτίβα όμοια με της Αντιμαχειτικής αλλά πιο γρήγορα σε ρυθμό. Ο Αντιμαχειτικός και ο Καρδαμιώτικος χορός έχουν διαφορετική μελωδία και ο Αντιμαχειτικός χορός είναι πιο αργός. Τα τραγούδια είναι χορευτικά, της αυγής, του δρόμου και σκοποί του γάμου.

Όσο για τους χορούς δεν υπάρχει γλέντι (γάμος, πανηγύρι, χοροεσπερίδα) που να μην χορέψουν σούστα, ίσο χορό (σιανό) ή και το πολίτικο συρτό. Οι χοροεσπερίδες που τις συνηθίζουμε πολύ στα Δωδεκάνησα γίνονται τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τις απόκριες για να διασκεδάσει ο κόσμος με χορό και τραγούδι. Σκοπός αυτής της έκδοσης είναι η διάσωση και η διάδοση τόσο των χορών όσο και των τραγουδιών ώστε να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό της χώρας και όχι μόνο.

Γιώργος Χατζηπέτρος

Δείτε τα περιεχόμενα εδώ.

10.00€
Ποσότητα:

 

Το κόστος αντικαταβολής ενδεικτικά, για αποστολή σε όλη την Ελλάδα, είναι 4.20 ευρώ για ένα προϊόν και 0.80 ευρώ ακόμα για κάθε επιπλέον.